Învățarea toleranței începe la o varstă timpurie. Despre diversitatea religioasă și educația pentru toleranță la copiii mici

poza pace blog

La nivel mondial, recent s-a sărbătorit una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.  Pentru mulți oameni această sărbătoare nu are nici o importanță. Trăim intr-o lume caracterizată de o diversitate culturala, etnică și religioasă, lume cu care copiii sunt confruntați de la cea mai fragedă vârstă. Realitatea aceasta ne provoacă să ne punem întrebari cu privire la educația copiilor în ceea ce privește diversitatea. În acest articol îmi voi îndrepta atențiaspre diversitatea religioasă și importanța de a-i învăța pe copii toleranța.

Consider că este important ca cei mici să dezvolte un comportament tolerant cât mai devreme posibil. Studiile arata că de la o varsta timpurie copiii încep să își formeze idei despre ei înșiși și despre alții. Sharon Penchina C. Ht. susține că la vârsta de trei ani aceștia încep să observe diferențele culturale și etnice, cum faptul că oamenii au feluri de mâncare diferite față de ei și că au diferite sărbători față de cele pe care ei le celebrează în familia lor. Deoarece copiii încep să observe diferențele la o vârstă atât de timpurie, este foarte important ca ei să învețe toleranța cât mai devreme posibil. Capacitatea copiilor de a accepta diferențele îi pune într-o poziție ideală de a învăța toleranța.

Ce este toleranța ? În acest articol, toleranța reprezintă respectul libertății altuia în ceea ce privește modul său diferit de gândire și de comportare. În ceea ce privește diversitatea religioasă, dicționarul Larousse definește toleranța ca fiind o atitudine de respect față de cei care au o religie sau doctrine religioase diferite. Cu alte cuvinte, deși nu împărtășesc credința și practicile tale religioase, te respect ca persoană. Însă nu orice fel de comportament trebuie să fie acceptat. În conformitate cu respectarea drepturilor omului, UNESCO subliniază ideea conform căreia a practica toleranţa nu înseamnă a tolera nedreptatea socială sau a renunţa la propriile convingeri.

 De ce ar trebui să-i învățam toleranța pe copii ? Educația pentru toleranță ar trebui să vizeze împiedicarea discriminării și a marginalizării, care sunt forme comune de intoleranță. UNESCO susține că educația pentru toleranță ar trebui să îi ajute pe tineri să își dezvolte capacitatea de a gândi critic și de a raționa din punct de vedere etic.

Toleranța este considerată de către Profesorul Dr. Thorsten Knauth ca fiind o condiție prealabilă pentru a trăi împreună în mod pașnic într-un context de diversitate religioasă și culturală. Religia are o influență puternică asupra oamenilor și a acțiunilor lor în societate. De aceea, conform Națiunilor Unite (reuniunea la nivel înalt pe tema culturii păcii, noiembrie 2008) toleranța este un factor important care încurajează dialogul interconfesional. De asemenea, organizațiile interguvernamentale cum ar fi Națiunile Unite, Consiliul Europei, Comisia Europeană și OSCE (Organisation for Security and Co-operation in Europe) încurajează introducerea unor programe educaționale în școlile europene pe tema diversității religioase, cu scopul creșterii toleranței față de diversitate și pentru a contribui astfel la coeziunea socială. De cele mai multe ori, învățarea toleranței este asociată cu concepte cum ar fi educația civică, educația pentru pace, educația drepturilor umane, dialog intercultural si educația interreligioasă.

Cum să-i învățam toleranța pe copii ?  Comunicarea onestă și constructivă.  Săvorbești deschis și să asculți copilul în discuții legate de diferențe, asemănări și acceptarea acestor lucruri având o comunicare onestă despre rasism, discriminare și stereotipuri, poate fi considerat ca o pregătire a copiilor de a se confruntacu aceste provocări mai târziu în viață.Copiii au nevoie de răspunsuri la întrebări despre situații concrete pe care le întâlnesc cu copiii de vârsta lor, iar adulții trebuie să fie pregătiți să le răspundă și să participe astfel la formarea unui comportament tolerant față de diferențele celorlalți.Copiii trebuie învățați că stereotipurile, prejudecățile și rasismul sunt greșite. Ei trebuie încurajați să respecte oamenii indiferent de religia sau de cultura lor. 

Educația activă.O modelare a comportamentului copilului prin exemplul activ al adultului este una din modalitățile principale de educare. Dacă adultul este intolerant față de diferențele celorlalți, la fel va fi și copilul care crește alături de el. Copiii urmează exemplul pe care îl găsesc în adulții pe care îi întâlnesc cel mai frecvent (de obicei părinții și alte persoane care au grijă de ei, fie în contextul familial, fie cel (pre)școlar în cazul celor care frecventează o instituție de învățământ).

 Surse citate în acest articol:

UNESCO, Promuvoir la tolérance, mars 2014, articol disponibil on-line

http://www.unesco.org/new/fr/social-and-human-sciences/themes/fight-against-discrimination/promoting-tolerance/

UNESCO, Déclaration de principes sur la tolérance, 16 novembre 1995

http://portal.unesco.org/fr/ev.php URL_ID=13175&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

S. Penchina C. Ht., Teaching Tolerance by Celebrating Diversity, Parent’s Source, February, 2006, articol disponibil on-line

http://www.2imaginethis.com/wp-content/uploads/2013/07/TeachingTolerancebyCelebratingDiversity.pdf

Professor Dr. Thorsten Knauth , Tolerance – a Key concept for dealing with cultural and religious diversity in education, articol disponibil on-line

http://www.theewc.org/uploads/files/State%20of%20the%20Art_Knauth_alt.pdf

 

Publicités

Étiquettes : , , , , , ,

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :