Conferință ne-sfârșită la Paris

Din nou, m-am bucurat sã iau parte la o conferință internațională, de data aceasta nu doar ca speaker, ci și ca organizator. Din păcate, datorită evenimentele tragice care au avut loc la Paris, a doua zi de conferință a fost anulată, privându-ne astfel de libertatea de a comunica.

IMG_20151113_093834Organizat de către laboratorul interuniversitar Experice Paris 13 – Paris 8 și CNAM, conferința a oferit o perspectivă internațională asupra socializării și a tranziției între instituțiile preșcolare și familii, în copilaria mică.

Planificată pe datele de 13 și 14 noiembrie 2015, conferința a unit la CNAM, în Paris, mai mult de 50 de vorbitori, specialiști în domeniul copiilor mici, venind din 12 țări. Comunicările plenare ale cercetătorilor invitați au fost alternate de ateliere, în franceză și engleză, pe temele de socializare și diversitate culturală, punându-se accentul pe experiența copiilor.

2015-11-17_21.13.22

Unul din motivele pentru care iubesc conferințele internationale este că mă fac să mă simt « în lumea mea ». Pe de o parte pentru că am ocazia să ascult prezentări care sunt legate de subiectul meu de cercetare (singurătatea doctorantului, fericit că se întâlnește in vivo cu ideile, nu doar in scriptum). Pe de altă parte, ma bucur să interacționez cu oameni de peste tot din lume, cu care pot comunica în mai multe limbi. Asta, din postura studentei emigrante în Franța, care de obicei intră in contact cu majoritatea francezi. Deodată nu ma mai simt « singură pe lume », ci înconjurată de oameni « ca mine ». Și dacă tot vorbim de limbi străine, un alt lucru mi-a dat o anumită satisfacție: să aud francezi dandu-si silința să vorbească în altă limbă decât franceza. M-am gândit că doar făcând proba aceasta se poate într-adevar înțelege ceea ce un student emigrant experimentează de fiecare dată când trebuie să își exprime părerile în altă limbă decat cea maternă.

Rămân cu un gust dulce-amar după conferința aceasta. Pe de o parte m-am bucurat atât de mult să împărtășesc idei cu studenți și specialiști în domeniul meu, iar pe de alta barbaritatea actelor teroriste au pus o umbră peste Paris, și implicit peste activitățile academice, lăsându-ne cu o a doua zi de conferință niciodată desfășurată.

 

 

Publicités

Étiquettes : , , , , , ,

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :